PGB of geen PGB: hoe koop je het beste een scootmobiel?

PGB of niet: wat is de beste manier om een ​​scootmobiel te kopen?

Scootmobielen worden steeds populairder bij ouderen en mensen met een beperking die hun mobiliteit zal behouden. Het kopen van een scootmobiel kan echter een kostbare zaak zijn. Er zijn verschillende manieren om een ​​scootmobiel aan te schaffen, waarvan de meest betrouwbare betaling met een Persoonsgebonden Budget (PGB) of zonder PGB.

Wat is een Persoonsgebonden Budget?

Een persoonsgebonden budget, kortweg PGB, is een geldbedrag dat mensen met een beperking of aandoening vanuit de overheid kunnen krijgen om zelf zorg of hulpmiddelen te kopen. Met een PGB kun je zelf bepalen hoe je de zorg van de algemene regelt en bij wie je deze inkoopt. Dit geldt ook voor de aanschaf van een scootmobiel.

Het grote voordeel van een PGB is dus de vrijheid. Je hebt de touwtjes in eigen handen en kunt zelf bepalen welke scootmobiel je aanschaft en bij welke leverancier je deze koopt. Ook kun je met een PGB eventuele extra opties op de scootmobiel aanschaffen.

Een nadeel van een PGB kan zijn dat het budget genoeg moet zijn om een ​​goede scootmobiel te kunnen aanschaffen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de administratieve verplichtingen die bij een PGB horen, en het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de reparaties van de scootmobiel.

Hoe werkt het kopen van een scootmobiel zonder PGB?

Als je geen PGB hebt, zul je de scootmobiel zelf moeten aanschaffen. Dit kan bij een lokale leverancier of via internet. Het voordeel hiervan is dat je direct contact hebt met de leverancier en deze je kunt adviseren over welke scootmobiel het beste is bij jouw situatie.

Ook heb je bij het kopen zonder PGB geen administratieve verplichtingen en ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de scootmobiel, tenzij je hier zelf voor kiest. Een nadeel van het kopen zonder PGB kan zijn dat het onderdeel is en dat de betaling in één keer moet gebeuren.

Garanties en verzekeringen

De procedure voor het kopen van de scootmobiel is belangrijk om naar de garanties en verzekeringen te kijken. Een goede leverancier biedt altijd garantie op zijn producten en kan je adviseren over de juiste verzekering.

Er zijn twee soorten verzekeringen: casco dekking en WA-dekking. Een casco verzekering dekt alle kosten bij schade aan de scootmobiel, terwijl een WA-verzekering alleen de schade dekt die jij lijdt aan anderen. Het is verstandig om de verschillende verzekeringen goed te vergelijken en te kijken welke het beste is bij jou en je situatie uit het verleden.

Proefrit

Een scootmobiel koop je niet zomaar, het is belangrijk om een ​​proefrit te maken om de scootmobiel te zien bij jouw verleden. De meesten hebben een showroom waar je verschillende modellen kunt zien en uitproberen.

Ook kun je bij sommige leveranciers een mobiele showroom aan huis krijgen, zodat je de scootmobiel thuis uitgebreid kunt testen. Het is verstandig om de scootmobiel op verschillende ondergronden te testen, zoals straatstenen, bospaden of grasvelden.

Onderhoud en reparatie

Een scootmobiel heeft net als een auto-onderhoud en reparaties nodig. Het is belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparaties. Bij de aankoop van een scootmobiel met een PGB ben je zelf verantwoordelijk, terwijl bij het kopen zonder PGB de leverancier vaak ook onderhoud en reparaties aanbiedt.

Het is verstandig om ook naar de locatie van de leverancier te kijken. Als dit te ver van uw toekomstige situatie is, moet u rekening houden met extra transportkosten. Ook kan het handig zijn om te vragen of de leverancier een leenmodel aanbiedt tijdens het onderhoud of de reparatie.

Conclusie

De aanschaf van een scootmobiel is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende manieren van aanschaf en de voor- en nadelen. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om eerst een proefrit te maken en te kijken welk model het beste is bij jouw situatie uit het verleden.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een scootmobiel ook tweedehands kopen?
Ja, je kunt ook een tweedehands scootmobiel kopen. Let wel op de staat van de scootmobiel en de garantie.

2. Hoeveel kost een scootmobiel?
De kosten van een scootmobiel zijn afhankelijk van het model en de extra opties die je wilt. Een scootmobiel zonder PGB kost gemiddeld tussen de €1000 en €7000.

3. Heb ik een rijbewijs nodig om met een scootmobiel te rijden?
Nee, voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig. Wel gelden er verkeersregels en verkeersborden die je moet kennen.

4. Kan ik een scootmobiel meenemen in het openbaar vervoer?
Soms is het mogelijk om een ​​scootmobiel mee te nemen in het openbaar vervoer, dit verschilt per vervoerder. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren.

5. Hoe lang gaat een scootmobiel gemiddeld mee?
Een scootmobiel gaat gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.