elektrische rolstoel kopen of scootmobiel

Bent u op zoek naar een nieuwe manier om meer vrijheid en mobiliteit in uw leven te krijgen? Misschien overweegt u de aanschaf van een elektrische rolstoel of scootmobiel. In deze blogpost helpen we u begrijpen hoe deze twee opties verschillen, wat hun unieke eigenschappen zijn, en welke het beste bij uw persoonlijke behoeften past.

Laten we samen de perfecte match voor uw mobiliteit ontdekken!

Het verschil tussen een elektrische rolstoel en een scootmobiel

Een persoon in een elektrische rolstoel bedient een joystick.

Een elektrische rolstoel en een scootmobiel zijn niet hetzelfde. Een scootmobiel lijkt op een kleine auto met drie of vier wielen. Mensen met kracht in beide handen gebruiken deze.

Ze sturen de scootmobiel net als een auto. Een elektrische rolstoel is anders. Deze is gemaakt voor mensen die niet veel kunnen bewegen. Zij besturen de rolstoel met één hand door een joystick te gebruiken.

Er zijn ook mix modellen zoals de Scoozy. De Scoozy is zowel een scooter als een elektrische rolstoel. Deze is handig voor verschillende soorten gebruik. De Eloflex is een andere soort elektrische rolstoel.

Het is licht en makkelijk op te vouwen. Ook kan het langer rijden dan andere modellen.

Bij het kiezen tussen beide, moeten we letten op de wensen en behoeften van de gebruiker. Zo kan je kiezen voor het beste alternatief voor mobiliteit en gemak.

Waarom kiezen voor een elektrische rolstoel?

Een moderne elektrische rolstoel op een zonnig pad omringd door groen.

Een elektrische rolstoel biedt meer mobiliteit en onafhankelijkheid, zowel binnen- als buitenshuis. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen om aan uw specifieke behoeften te voldoen.

Bovendien worden veel modellen elektrische rolstoelen vergoed door uw zorgverzekering, waardoor het een toegankelijke optie is voor veel mensen.

Geschikt voor binnen en buiten

Een elektrische rolstoel is goed voor gebruik binnen en buiten. Je kunt er makkelijk mee in huis rijden. De stoel past door smalle deuren en maakt korte draaien. Dit zorgt voor gemak in kleine ruimtes zoals een keuken of badkamer.

Maar je kan deze stoel ook buiten gebruiken. Hij is sterk genoeg om over straat, gras of zand te rijden. Dit geeft je de vrijheid om zelf te gaan waar je wilt. Je bent niet meer afhankelijk van andere mensen.

Je kunt zelf boodschappen doen, of gewoon een rondje rijden in het park.

Verschillende uitvoeringen

Er zijn veel soorten elektrische rolstoelen. Ze zijn er in alle maten en vormen. Sommige rolstoelen zijn klein met kleine wielen. Dit maakt ze wendbaar en geschikt voor gebruik binnen.

Andere elektrische rolstoelen hebben grote wielen en zijn sterk. Dit type stoel is goed voor buiten. Dan zijn er rolstoelen die je kunt opvouwen. Deze passen makkelijk in de auto. Er zijn zelfs rolstoelen met een joystick.

Deze stoelen bestuur je met één hand. Zo kies je de stoel die het beste bij jou past.

Wordt vergoed door zorgverzekering

Een goed nieuws voor u is dat de zorgverzekering vaak de kosten van een elektrische rolstoel vergoedt. Dit maakt het kopen minder zwaar voor uw portemonnee. Maar u moet wel eerst met uw arts praten.

Hij of zij moet zeggen dat u echt een rolstoel nodig heeft. Dan moet u dit aan uw zorgverzekeraar laten zien. Elk bedrijf kan andere regels hebben, dus vraag het na bij uw verzekering.

Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een elektrische rolstoel

Een enthousiaste persoon in een elektrische rolstoel manoeuvreert buiten.

 

Bij de aankoop van een elektrische rolstoel moet u letten op zaken zoals het kiezen tussen een op maat gemaakt of standaard model, de actieradius en snelheid, en de mogelijkheid tot inklappen voor gemakkelijk vervoer.

Lees verder om meer te weten over deze en andere belangrijke overwegingen voor de aankoop van een elektrische rolstoel.

Maatwerk of standaard model

U moet kiezen tussen een op maat gemaakte of een standaard elektrische rolstoel. Een op maat gemaakte stoel past zich aan uw lichaam en behoeften aan. Deze zijn vaak duurder. Ze zijn perfect als u vaak en lang in uw stoel zit.

Standaard modellen zijn goedkoper. Ze hebben ook veel opties en maten. Ze zijn goed als u niet de hele dag in de stoel zit. Beide keuzes hebben voordelen. U moet nadenken over wat u nodig heeft.

Dan kunt u de beste keuze maken.

Actieradius en snelheid

De actieradius en snelheid zijn belangrijk bij het kiezen van een rolstoel. De actieradius gaat over hoe ver de rolstoel kan rijden op één acculading. Als u lange ritten wilt maken, heeft u een grote actieradius nodig.

De snelheid van de rolstoel heeft te maken met hoe snel deze kan gaan. Dit is belangrijk als u vaak buiten bent. Let op deze dingen als u uw perfecte elektrische rolstoel wilt kiezen.

Inklapbaarheid en vervoer

Het kiezen van een elektrische rolstoel met inklapbaarheid is slim. Hierdoor past de stoel in de auto. Dit maakt vervoer gemakkelijk. Een lichtgewicht opvouwbare elektrische rolstoel is een goede keuze.

Het is licht en makkelijk te tillen. Eloflex biedt dit soort stoelen aan. Ze zijn klein als ze opgevouwen zijn. Dit is handig voor langere ritten of reizen. U krijgt hierdoor meer vrijheid om te gaan waar u wilt.

Voordelen van een lichtgewicht elektrische rolstoel

Een energiek persoon manoeuvreert door de natuur in een elektrische rolstoel.

Een lichtgewicht elektrische rolstoel biedt meer vrijheid en mobiliteit door zijn eenvoudige bediening en compacte formaat. Door de lichte constructie is de rolstoel makkelijk opvouwbaar en te vervoeren in de auto, ideaal voor uitstapjes of reizen.

Daarnaast is er een grote keuze aan merken en modellen beschikbaar, zodat u altijd een rolstoel kunt vinden die aan uw wensen en behoeften voldoet.

Meer vrijheid en mobiliteit

Een lichtgewicht elektrische rolstoel geeft je meer vrijheid. Je kan zelf gaan waar je wilt, zonder hulp van anderen. De rolstoel werkt met een joystick. Je hebt maar één hand nodig om de rolstoel te besturen.

Dat maakt het makkelijk om bijvoorbeeld naar de winkel of het park te gaan.

Ook krijg je meer mobiliteit met een lichtgewicht elektrische rolstoel. De rolstoelen zijn niet groot en niet zwaar. Daarom passen ze goed in de auto of in de bus. En sommige modellen kun je zelfs opvouwen.

Zo kun je de rolstoel altijd meenemen, waar je ook heen gaat.

Makkelijk opvouwbaar en te vervoeren

Een lichtgewicht elektrische rolstoel biedt veel gemak. U kunt hem makkelijk opvouwen. Dan wordt hij klein. Zo past hij in de kofferbak van bijna elke auto. U neemt hem dus gemakkelijk mee.

Dat is handig als u ergens naartoe gaat. Of als u op reis gaat. Deze rolstoelen zijn ook lichter dan andere modellen. Zo tilt u hem gemakkelijk in en uit de auto. Dit geeft u meer vrijheid om te gaan en staan waar u wilt.

Verschillende merken en modellen beschikbaar

Er zijn veel merken en modellen van elektrische rolstoelen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Je kan kiezen voor een model van Scoozy. Dit is een mix van een scooter en een elektrische rolstoel.

Met hun verschillende functies kan je ze voor veel dingen gebruiken. Er is ook de Eloflex. Dit is een lichte, opvouwbare elektrische rolstoel. Het heeft een groot rijbereik. Het past makkelijk in de auto.

Dit maakt het goed voor gebruik buiten huis. Scootmobiel Comfortabel en ComfyGo bieden ook goede opties. Ze geven zowel rolstoelen als elektrische rolstoelen. Maak dus je keuze na zorgvuldige overweging.

Tips voor veilig en actief gebruik van een elektrische rolstoel

Veiligheid is cruciaal bij het gebruik van een elektrische rolstoel. Houd rekening met de actieradius van de rolstoel en zorg dat de accu altijd voldoende opgeladen is voor langere ritten.

Een goede houding in de rolstoel voorkomt fysieke klachten. Zorg voor een passende stoelbreedte en zitdiepte. Maak gebruik van specifieke rolstoelaccessoires zoals een hoofdsteun en voetenwarmer voor extra comfort.

Denk ook na over alternatieven voor vervoer; past de rolstoel bijvoorbeeld in uw auto? Samengevat: veilig en actief gebruik van de elektrische rolstoel vergt aandacht en voorbereiding.

Tips voor wandelen en in- en uitstappen

Veilig wandelen en in- en uitstappen is belangrijk. Zorg altijd dat de rolstoel stilstaat voor je in- of uitstapt. Gebruik de grepen om houvast te hebben. Kijk ook waar je loopt. Er mogen geen spullen liggen waar je over kunt struikelen.

Probeer langzaam te lopen, zo houd je beter evenwicht. In het donker wandelen kan lastig zijn. Zorg dat je goed zichtbaar bent met lichte kleding of lampjes.

Voor het besturen van de elektrische rolstoel gebruik je de joystick. Die is er om het sturen makkelijker te maken. Duw de joystick vooruit om vooruit te gaan en trek hem terug om achteruit te gaan.

Draai hem naar links of rechts om die kant op te draaien. Als je wilt stoppen, laat je de joystick los. Oefening helpt hierbij, net als bij leren fietsen. Met tijd en geduld word je een pro!

Gebruik van accessoires zoals hoofdsteun en voetenwarmer

Accessoires kunnen uw rit met een elektrische rolstoel nog aangenamer maken. Denk aan een hoofdsteun voor extra comfort. Het biedt steun aan uw nek en hoofd. Dit is handig tijdens lange ritten.

Een voetenwarmer houdt uw voeten warm op koude dagen. Het helpt om uw voeten lekker warm te houden en te ontspannen. Deze accessoires zijn vaak makkelijk aan de stoel te bevestigen.

Ze zorgen voor meer gemak en comfort tijdens het rijden. Het is belangrijk om accessoires te kiezen die passen bij uw behoeften en de manier waarop u uw rolstoel gebruikt.

Alternatieve mogelijkheden voor vervoer

Er zijn andere manieren om je te verplaatsen. Je kan ook een rollator of trippelstoel gebruiken. Dit zijn stoelen op wielen. De rollator is prima voor mensen die nog kunnen lopen, maar steun nodig hebben.

Een trippelstoel is goed voor kleine ruimtes. Deze stoel kan met de voeten worden bewogen. Ze zijn beide lichter dan een elektrische rolstoel. Makkelijk op te vouwen en in de auto te stoppen.

Probeer ze uit en kijk wat het beste bij jou past.

Beslissen over een elektrische rolstoel

Persoon in een rolstoel test een elektrisch rolstoelmodel in een showroom.

Het aanschaffen van een elektrische rolstoel is een grote stap. Of u nu online zoekt of een showroom bezoekt, het is belangrijk om kritisch te zijn en de juiste keuze te maken voor uw behoeften.

Wist u dat u ook een elektrische rolstoel kunt leasen in plaats van kopen? Ontdek alle mogelijkheden, inclusief thuisdemonstraties, en zorg ervoor dat u de juiste beslissing neemt voor uw mobiliteit en vrijheid.

Lees verder om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Online of in een showroom kopen

U kunt een elektrische rolstoel kopen op het internet of in een showroom. Kopen op het internet is snel en handig. U kunt rolstoelen bekijken, de prijzen vergelijken en een keuze maken zonder uw huis te verlaten.

Maar zorg ervoor dat u koopt bij een betrouwbare webshop. Een showroom is ook een goede plek om een rolstoel te kopen. U kunt verschillende modellen proberen en advies krijgen van experts.

Het belangrijkste is dat u de rolstoel kiest die bij u past.

Mogelijkheid tot thuisdemonstraties

Thuisdemonstraties zijn een optie bij het kiezen van een elektrische rolstoel. Dit betekent dat de rolstoel bij je thuis wordt gebracht. Je kunt het dan zelf proberen. Dit is handig omdat je niet naar de winkel hoeft te gaan.

Je kunt zien of de rolstoel goed past in je huis. Ook kun je zien of de rolstoel makkelijk te gebruiken is in je eigen omgeving. Thuisdemonstraties maken het kiezen van een elektrische rolstoel makkelijk en comfortabel.

Leasen of kopen van een elektrische rolstoel

Het kiezen tussen leasen of kopen van een elektrische rolstoel hangt af van uw behoeften. Leasen kan goed zijn als u nog niet zeker weet welke stoel bij u past. U kunt deze dan voor een tijdje proberen.

Als u weet welke stoel goed voor u is, kan kopen een goede keuze zijn. Een gekochte stoel is helemaal van u. Er zijn bedrijven die helpen bij het leasen of kopen. Zij kunnen meer informatie geven over prijzen en opties.

Denk goed na over wat het beste bij u past.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een elektrische rolstoel?

Een elektrische rolstoel is een stoel met elektrische aandrijving die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Hij is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

2. Hoe kies je de juiste elektrische rolstoel om te kopen?

Bij het kopen van een elektrische rolstoel, let op de prijs-kwaliteitverhouding, zitbreedte, of de rolstoel licht en opvouwbaar is, en of deze in je auto past.

3. Is een elektrische rolstoel altijd beter dan een handbewogen rolstoel?

Nee, de keuze tussen een elektrische of handbewogen rolstoel hangt af van verschillende oorzaken zoals je gezondheid, het gebruik en hoeveel je wilt uitgeven.

4. Is het kopen van een elektrische rolstoel een grote investering?

Een elektrische rolstoel kan een flinke investering zijn, maar er zijn diverse soorten en modellen met verschillende prijzen, inclusief goedkopere opties.

5. Kan ik hulp krijgen bij het kopen van een elektrische rolstoel?

Ja, je bent van harte welkom om advies te vragen bij het kiezen van de juiste elektrische rolstoel die aan je behoeften voldoet.

6. Zijn er ook speciale elektrische rolstoelen voor buitengebruik?

Ja, er zijn speciale buitenrolstoelen uitgerust met grotere wielen voor buitengebruik en deze hebben meestal ook een kleine draaicirkel voor gemakkelijk manoeuvreren.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.