Scootmobiel kopen met WMO

Bent u op zoek naar meer mobiliteit en zelfstandigheid? Het aanschaffen van een scootmobiel kan een ware verademing zijn. Echter, de kosten kunnen een drempel vormen. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een scootmobiel aan te vragen.

Deze wet is speciaal in het leven geroepen om ondersteuning te bieden aan mensen die het nodig hebben.

De WMO is uw steunpilaar als het gaat om het faciliteren van onafhankelijkheid en participatie in de samenleving. Wist u dat in Nederland duizenden mensen met succes een beroep hebben gedaan op de WMO voor het verkrijgen van mobiliteitshulpmiddelen zoals een scootmobiel? Dit artikel gidst u door het proces, legt uit hoe u in aanmerking komt en wat uw opties zijn wanneer u zelfstandig wilt blijven bewegen.

Ontdek hoe ook ú uw vrijheid terug kunt krijgen. Lees verder en laat u inspireren.

Wat is de WMO en hoe werkt het voor scootmobielen?

Persoon vult formulier in bij gemeentekantoor.

De WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet helpt mensen die extra zorg nodig hebben. Als je moeite hebt met lopen en zelfstandig bewegen, kan een scootmobiel helpen.

Je kunt bij je gemeente vragen om zo’n scootmobiel. Zij kijken dan of je echt een scootmobiel nodig hebt. Als dat zo is, helpen ze je. Soms krijg je de scootmobiel gratis te leen. Andere keren betaal je een eigen bijdrage.

Hoe dit werkt? Je vult een formulier in bij de gemeente. Hierop schrijf je waarom je de scootmobiel nodig hebt. Een medewerker van de gemeente praat dan met jou. Hij of zij beslist of je hulp krijgt vanuit de WMO.

Voor de scootmobiel kunnen verschillende regels gelden. Dat hangt af van waar je woont. Kijk op de website van jouw gemeente voor meer informatie. Zo weet je precies wat je moet doen om een scootmobiel aan te vragen.

Het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente

Een persoon die door het aanvraagproces voor een scootmobiel navigeert.

Om een scootmobiel via de gemeente aan te vragen, moet je voldoen aan bepaalde criteria voor een WMO-vergoeding. Het aanvraagproces omvat verschillende stappen, waaronder het indienen van een medische indicatie en het invullen van de benodigde formulieren.

Criteria voor een WMO-vergoeding

Het is belangrijk te weten of je een vergoeding krijgt voor een scootmobiel via de WMO. De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) helpt mensen met een beperking om zelfstandig te blijven wonen en te bewegen.

 • Je hebt een beperking of ziekte die jouw mobiliteit vermindert. Dit betekent dat lopen, fietsen of autorijden moeilijk voor je is.
 • Een medische indicatie moet aantonen dat je echt een scootmobiel nodig hebt. Een dokter kijkt naar jouw gezondheid en beslist of een scootmobiel het beste hulpmiddel is.
 • Je kunt geen gebruik maken van openbaar vervoer, eigen auto of fiets door jouw situatie. Het moet duidelijk zijn dat andere vervoersmiddelen geen optie zijn.
 • De hulp van familieleden of vrienden is niet genoeg om jou overal te brengen waar je heen moet. Het gaat erom dat je zonder scootmobiel niet zelfstandig kunt reizen.
 • Jouw leefsituatie wordt ook bekeken. Dus waar je woont en hoe jouw huis eruitziet speelt mee in de beslissing.

Het aanvraagproces stap voor stap

Als je een scootmobiel nodig hebt, kan de WMO helpen. Hieronder vind je de stappen om via de gemeente een scootmobiel aan te vragen.

 1. Zoek uit of jouw gemeente scootmobielen vergoedt via de WMO.
 2. Ga naar het WMO – loket van jouw gemeente of bezoek de website voor meer informatie.
 3. Vul het aanvraagformulier voor een scootmobiel in; dit kan vaak online of op papier.
 4. Beschrijf duidelijk waarom je de scootmobiel nodig hebt en wat je situatie is.
 5. Verzamel bewijs zoals medische verklaringen die jouw behoefte ondersteunen.
 6. Dien het formulier en alle bewijsstukken in bij het WMO – loket.
 7. Wacht op antwoord; de gemeente zal contact met jou opnemen voor een gesprek.
 8. Tijdens het gesprek bespreek je samen met een WMO – consulent jouw situatie en behoeften.
 9. De consulent komt misschien bij je thuis om te zien hoe je woont en leeft.
 10. Na het gesprek neemt de consulent een beslissing over jouw aanvraag.
 11. Je krijgt bericht of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding in natura of persoonsgebonden budget (PGB).
 12. Als je recht hebt op een vergoeding, legt de gemeente uit hoe alles geregeld wordt.

Vergoeding voor het kopen van een scootmobiel

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de WMO, kunt u mogelijk een vergoeding krijgen voor het kopen van een scootmobiel. Deze vergoeding kan u helpen bij het financieren van de aanschaf.

Het bedrag van de vergoeding kan variëren, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de vastgestelde behoeften. Het is belangrijk om te weten hoe deze vergoeding werkt en wat er specifiek voor u beschikbaar is.

De voordelen van een scootmobiel via de WMO

Met een scootmobiel via de WMO kun je kosten besparen en profiteren van aangepaste opties die beschikbaar zijn. Wil je weten hoe dit werkt? Lees snel verder!

Kostenbesparing

Met een scootmobiel via de WMO kun je kosten besparen op de aanschaf en het onderhoud. Door de financiële ondersteuning van de gemeente hoef je niet het volledige bedrag zelf te betalen.

Dit maakt de aanschaf van een scootmobiel toegankelijker voor mensen met een beperkt inkomen. Bovendien worden ook de reparatiekosten vaak deels of volledig vergoed, wat verdere kostenbesparingen oplevert.

Naast financiële voordelen biedt een scootmobiel via de WMO ook gemoedsrust en onafhankelijkheid. De gemeente zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt genieten van je scootmobiel, waardoor je actief en mobiel kunt blijven.

Aangepaste opties beschikbaar

Bij het kiezen van een scootmobiel via de WMO, zijn er aangepaste opties beschikbaar die kunnen voldoen aan jouw specifieke behoeften. Deze opties omvatten aanpassingen zoals een comfortabele stoel, verstelbare armleuningen en extra opbergruimte voor boodschappen of persoonlijke spullen.

Daarnaast zijn er ook modellen met verschillende snelheden en accukeuzes, zodat je een scootmobiel kunt kiezen die perfect bij jouw levensstijl past. De gemeente kan je helpen bij het vinden van de juiste aangepaste opties die jouw mobiliteit en onafhankelijkheid kunnen verbeteren.

Alternatieven als de WMO-vergoeding wordt afgewezen

Als de WMO-vergoeding wordt afgewezen, zijn er nog alternatieven beschikbaar om een scootmobiel te financieren. Ontdek welke opties je hebt en hoe je alsnog toegang kunt krijgen tot de mobiliteitshulpmiddelen die je nodig hebt.

Lees verder voor meer informatie.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Als de WMO-vergoeding voor een scootmobiel wordt afgewezen, kun je in aanmerking komen voor een Persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB krijg je een geldbedrag waarmee je zelf zorg en hulpmiddelen, zoals een scootmobiel, kunt inkopen.

Het voordeel van een PGB is dat je zelf de regie hebt over welke scootmobiel je aanschaft en van welke leverancier. Zo kun je een scootmobiel kiezen die perfect bij jouw behoeften past.

Je kunt ook de aangepaste opties kiezen die voor jou het meest geschikt zijn. Met het PGB heb je meer flexibiliteit en vrijheid in het kiezen van de juiste oplossing voor jouw mobiliteitsbehoeften.

Eigen financiering en subsidies

Als de WMO-vergoeding wordt afgewezen, zijn er andere manieren om een scootmobiel te financieren. Hier zijn enkele opties:

 • Subsidies van stichtingen of fondsen: Verschillende organisaties bieden financiële ondersteuning voor mobiliteitsapparatuur.
 • Crowdfunding: Door een online campagne op te zetten, kunnen familieleden, vrienden en gemeenschapsleden helpen met het financieren van een scootmobiel.
 • Persoonlijke lening: Sommige banken bieden speciale leningen voor de aanschaf van hulpmiddelen zoals scootmobielen.
 • Verkoop van persoonlijke eigendommen: Overweeg het verkopen van ongebruikte items of bezittingen om geld in te zamelen voor een scootmobiel.

Scootmobiel kopen met WMO

Het kopen van een scootmobiel met de WMO kan een waardevolle oplossing zijn voor ouderen en mensen met een beperking. Door de vergoeding van de gemeente kun je financiële steun ontvangen bij de aanschaf.

Als de WMO-vergoeding niet wordt toegekend, zijn er alternatieve opties zoals het persoonsgebonden budget of eigen financiering. Het is belangrijk om te weten dat er mogelijkheden zijn om de mobiliteit te verbeteren, zelfs als de WMO-vergoeding niet beschikbaar is.

Wilt u meer informatie over het verkrijgen van een vergoeding voor het kopen van een scootmobiel, bezoek dan onze informatiepagina over scootmobielvergoedingen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is een wet die ervoor zorgt dat mensen hulp krijgen om langer zelfstandig te kunnen wonen en mee te doen in de samenleving.

2. Hoe kan ik een scootmobiel aanvragen met de WMO?

Je kunt een scootmobiel aanvragen via je gemeente. Zij kijken samen met jou of je in aanmerking komt voor hulp vanuit de WMO.

3. Betaalt mijn zorgverzekering ook voor een scootmobiel?

Een zorgverzekering betaalt meestal niet voor een scootmobiel. Dit valt meestal onder de WMO en die wordt geregeld door de gemeentes.

4. Heb ik toestemming van de gemeente nodig om een scootmobiel te kopen met de WMO?

Ja, je hebt goedkeuring van je gemeente nodig om met de WMO-ondersteuning een scootmobiel te kopen. De gemeente bepaalt of je hulp krijgt via de WMO.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.