Scootmobiel regels
Als je deelneemt aan het verkeer dan moet je rekening houden met de verkeersregels. Dit geldt voor wandelen, fietsen, een auto of scooter rijden en ook voor scootmobielen. Wil je een scootmobiel kopen maar weet je niet precies wat mag of niet? Lees op deze pagina van Scootmobielenkopen.nl de regels en tips om veilig deel te nemen aan het verkeer.
Waar mag je rijden met een scootmobiel?
Je mag met een scootmobiel rijden op de rijbaan, op het fietspad, op de stoep en in de winkel. Er kunnen per situatie wel beperkingen zijn. Zo mag je op het fietspad niet harder rijden dan 30 km/u. Op de rijbaan moet je rechts houden en buiten de bebouwde kom is rijden op het fietspad verplicht. Op de stoep en in winkels geldt een maximumsnelheid van 6 km/u, de meeste scootmobielen hebben hier een knop voor. Winkels zijn niet verplicht om toegang te bieden voor scootmobielen, bij grotere filialen van bekende ketens kun je doorgaans gewoon binnen rijden.
Hoe snel mag een scootmobiel rijden?
Een scootmobiel of beter gezegd brommobiel op benzine kan tot 45 km/u rijden. Elektrische scootmobielen rijden normaal gesproken tot maximaal 25 km/u. Er zijn types die niet sneller rijden dan +/- 15 km/u. Snellere modellen hebben een knop om de snelheid (tijdelijk) te beperken, bijvoorbeeld als je in een winkel rijdt. Op de stoep of in de winkel is 6 km/u het maximum, in een woonerf 15 km/u. Op het fietspad binnen de bebouwde kom is 30 km/u het maximum en op de rijbaan 45 km/u.
Welk rijbewijs heb ik nodig?
Een scootmobiel valt in de categorie gehandicaptenvoertuigen. Je hebt geen rijbewijs nodig om op deze voertuigen te rijden. Per gemeente kunnen er scootmobiel cursussen wordt aangeboden door de gemeente, de lokale VVV of commerciële organisaties. Dit is zeker geen overbodige luxe.
Is een scootmobiel verzekering verplicht?
Ja, het is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dit is een WA-verzekering. Zo ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan derden, dit is geen verzekering voor de berijder van het voertuig. Daarvoor kun je een All-Risk verzekering afsluiten. Een kenteken aanvragen hoeft niet bij een scootmobiel kopen.
Is er een helmplicht voor scootmobielen?
Nee, je hoeft geen helm te dragen tenzij het een brommobiel op benzine betreft die 45 km/u kan rijden. Je mag uiteraard wel een (fiets)helm dragen als je dit een prettig idee vindt.
Mag je bellen op scootmobielen?
Je mag geen telefoon bedienen als een scootmobiel in beweging is. Als je geparkeerd staat dan mag het wel. Handsfree bellen vereist nog steeds interactie met het toestel wat de veiligheid in het geding brengt.
Wat is de minimale leeftijd?
Er is geen minimumleeftijd voor scootmobielen die maximaal 10 km/u kunnen rijden. De meeste modellen kunnen echter sneller rijden, dan geldt 16 jaar als minimumleeftijd tenzij je hier een ontheffing voor krijgt.
Waar parkeer ik mijn scootmobiel?
Je mag parkeren op een standaard parkeerplaats, zowel normaal als een invalide parkeerplaats. Je mag ook parkeren bij een gele, onderbroken streep voor maximaal 3 uur. Parkeren op de stoep is toegestaan zolang je het looppad niet blokkeert.
Hoewel je niet verplicht bent om overdag de lichten in te schakelen mag het wel. In situaties met verminderd zicht is het wel verplicht om gebruik te maken van verlichting. Maak ook gebruik van knipperlichten zodat mede-weggebruikers weten welke manoeuvre je gaat verrichten. Bij Fast & Furious kun je een betaalbare scootmobiel kopen, je kunt hier ook direct een WA-verzekering afsluiten. Wil je de kosten spreiden? Kies dan voor een scootmobiel leasen (kopen of afbetaling) of betaal in drie termijnen (IN3).
Ben je niet zeker of een scootmobiel iets voor jou is? Lees dan ook eens de pagina over brommobielen.